Marineeritud munade retsepte on ilmselt sadu. Retsept võib tunduda esialgu pisut vanakoolikas, kuna munad sobivad hästi kokku heeringa, keedukartuli ja hapukoorega, kuid siiski on tegemist tõelise pidulaua pärliga. Ja mis seal salata, peediga marineeritud munad näevad väga kaunid välja, seetõttu otsustasime katsetada.
Marineeritud munade jaoks on vaja järgmist:
- 500 g keedetud peeti (sobib kasutada ka peedimahla)
- 400 ml vett
- 100 ml Wösel õunasiidriäädikat (suurepäraselt sobib ka meega õunasiidriäädikas)
- 1 spl meresoola
- 1-1,5 spl rafineerimata roosuhkrut
- 2 tl rosee pipart
Munad ja täidis:
- 10 tk kanamuna
- 40 g mahedamaitselist kvaliteetset majoneesi
- 25 g võid
- Noaotsaga sinepit, sobib Põltsamaa kange sinep, aga ka pisut mahedam Dijoni sinep
- 1 tl õunasiidriäädikat (valikuline)
- Soola, pipart
Esiteks tuleb munad korralikult kõvaks keeta, 10 minutit on enam kui küll. Nagu ikka, tuleb peale keetmist kuum vesi munadelt ära valada ja külm vesi peale panna, et munad jahtuksid ja väidetavalt tuleb nii ka koor paremini küljest. Küllaltki oluline ongi see, et koor tuleks munadelt korralikult ära. Kui koor rebib endaga kaasa muna, jääb muna ebaühtlane ja piduroa esteetiline pool saab tublisti kannatada. Samas, kui sulle peaks sellised kangekaelsed munad sattuma, ära heida meelt. Maitset see ei muuda.
Otsustasin teha küllaltki kontsentreeritud marinaadi ja ei kasuta üleliigset vedelikku. Valasin potti 400 ml vett, lisasin soola, suhkru ja roseepipra. Lasin marinaadi korraks keema ja eemaldasin tulelt, siis lisasin eelnevalt keedetud peedi (kasutasin poes müüdavaid vaakumpakendisse pakitud keedetud peeti, mille tükeldasin ise suupärasteks osadeks). Lasin uuesti marinaadi koos peediga keema.
Kui sulle tundub, et keetmise ajal aurustus liiga palju vett, lisa ca 50 ml juurde. Viimasena lisa 100 ml äädikat. Võid lasta marinaadil koos peediga potis jahtuda ja hiljem edasi toimetada või kui oled minu moodi kärsitu, siis tõsta kuum marinaad koos peetidega kuumakindlasse kõrgemasse anumasse. Mina kasutasin 15 cm diameetriga purki, millele saab ka kaane peale keerata. Kui toimetad kuuma marinaadiga, siis ole sellega kindlasti ettevaatlik, et end ära ei põleta.
Kui marinaad koos peediga on jahtunud sellisele temperatuurile, et saaksid sinna lisada munad, siis tuleks 10 muna peeditükkide vahele paigutada ja ilusasti ära peita. Oluline on see, et munad oleks marinaadi või peediviiluga kaetud ja ei ulbiks vedeliku pinnal. Nii saavad maitseained oma tööd teha ja munad kauni värvi saavutada. Tõsta marinaad koos munadega külmkappi.
Kui munade valmistamiseks aega napib, siis piisab 4-5 tunnist, et saavutada kaunis värv. Samas maitsestuvad munad ikka pisut kauem. 18-24 tundi on küllaltki optimaalne aeg. Mina hoidsin ükskord mune marinaadis 3 päeva, tulemuseks on see, et munavalge muutub üleni roosaks, ka munakollane ei jää puutumata. Kui sellest täidist valmistada, on tulemuseks tugev oranž värvus. Samas on 3 päeva marinaadis hoitud munad piisavalt maitsekad, et kui erilist põhjust täidise valmistamiseks pole, sobib selline muna ideaalselt kiireks ampsuks näiteks keedukartuli ja heeringa kõrvale või lihtsalt koos salatiga.
Täidise retsepte on samuti seinast seina. Mina pakun välja järgmise:
Lõika marineeritud munad pikkupidi ettevaatlikult pooleks, eemalda munakollased ja tõsta need kõrgete servadega kitsamasse anumasse. Sobib ka kaussi lisamine, kui soovid munamassi valmistada kahvliga. Mina olen saumikseri usku, seetõttu lisan kõik komponendid ühte kitseasse anumasse, nii pääsen mikseriga munakollaseid kiirelt purustama ja majoneesiga segama.
Kui ühtlane mass on valmis, lisan soola ja pipra. Soola võiks olla ikka nii, et tunned soolakat maitset. Lisa noaotsaga pisut sinepit. Mina lisasin 1 teelusikatäie õunasiidräädikat ka munamassi. See on valikuline, samuti on valikuline nt pisut karri lisamine.
Lisasin täidise roosadesse munavalgekestadesse tordipritsiga, kuid kui seda käepärast ei ole, saab hakkama ka lusikaga. Kaunista munad näiteks peterselli ja kalamarjaga. Kui munad tunduvad vähe soolased, võid soola õrnalt raputada peale ka valmismunadele.
Mina ei lase ka peedil niisama raisku minna. Kui on pidulaud ja munad, siis sobib ka heeringat pakkuda. Mulle meeldib palju süüa toorest, seetõttu vooderdan heeringavaagna esmalt beebispinati lehtedega, neile laon peale marineeritud peedid, sibularattad, heeringaviilud ning kõige lõpuks lisan hapukoore. Kooslus sobib hästi kokku munadega.
KUIDAS MARINAAD MAITSEB?
Oma maitselt peaks marinaad olema magushapu ja soola peaks olema piisavalt, sest muna tuleb kindlasti siis maitsvam, kui marinaadis on piisavalt soola. Marinaadi värvus on väga peedine 🙂
NIPP!
Valminud marinaadis on küllaltki palju äädikat ja külmkapis hoituna säilib see ilusasti mitu päeva. Kui ühed munad teen kiirelt valmis max 24 tunniga, lisan samasse marinaadi ka teised. Ei soovita marinaadi üle 3 päeva kasutada.
Väga põnev on peediga marineerida ka vutimune, need värvuvad kiirelt ja sobivad hästi rohelise salati kaunistuseks.