Kauaküpsenud ahjulammas - Käsitööäädikad Saaremaalt

Kauaküpsenud ahjulammas

Kauaküpsenud ahjulammas

Ikka ja jälle, kui aeg on lambalihast midagi valmistada, olen dilemma ees. Kuidas? Mis temperatuuril? Kas ikka piisavalt maitseaineid? Ka seekord vaevasid mind samad küsimused. Aga … sel korral kukkus liha eriti hästi välja. Varu aega, sest lammas võiks ahjus olla vähemalt 3 tundi.

Lambaprae valmistamiseks vajaminev:

  • 1,2 kg lambaliha (kondiga)
  • 100 ml vett
  • 2 küüslauku
  • Värsket rosmariini

Õli-äädika-maitseainesegu:

Vaja läheb kaanega ahjupotti. Kui Sul kaanega ei ole, siis soovitatakse katteks kasutada ka fooliumit, kuid mina suhtun viimasesse varianti pisut skeptiliselt. Retsept on koostatud 1,2 kg kondiga lihale. Esmalt tuleks lihalt eemaldada üleliigne rasv ning valmistada liha määrimiseks õli-äädika-maitseainesegu. Segu valmistamiseks lisa väiksemasse kaussi kõik maitseained. Tõsta liha ahjuvormi ja määri valminud seguga. Lisaks retseptis näidatud kogusele raputa lihale veel soola ja vajadusel pipart, et liha ei jääks mage ja maitsed tuleksid esile. Jäta liha mõneks ajaks maitsestuma. Ülihea maitse annab lihale küüslauk. Puhasta üks küüslauk täielikult kestadest ning viiluta küüned ca poole sentimeetristeks ratastaks. Lõika liha sisse siilud ning peida nende sisse viilutatud küüslaugud. Teise küüslaugu puhul eralda üksteisest küüslaugu küüned, kuid jäta küüned kestade sisse ning tõsta ahjuvormi liha kõrvale. Kui küüslaugult kestad eemaldad ja pikka aega ahjus küpsetad, on tulemuseks küüslaugupuder. Seega jäta kindlasti kestad küüntele ümber. Enne kui liha 3 tunniks ahju tõstad, säti ahjuvormi 2-3 värsket rosmariini oksa ning vala ahjupoti põhjale pisut vett. Madalal temperatuuril (160 kraadi) valmiv liha on pehme ja mahlane. Küpsemise ajal võiksid ahjupraadi aegajalt tekkinud soolase vedelikuga kasta. Kui rosmariin üldse ei sümpatiseeri, annab lambalihale hea maitse ka tüümian.

Vaata ka neid retsepte...

Scroll to Top