Marineeritud puravikud - Käsitööäädikad Saaremaalt

Marineeritud puravikud

Marineeritud puravikud

Retsept sobib 1,7 kg puhastatud puravike marineerimiseks (ja teistele headele söögiseentele, mis ei vaja eelnevat pikka kupatamist)

Marinaad:

  • 800 ml vett
  • 175 ml Wösel õunasiidriäädikat meega
  • 1 sibul
  • 1 porgand
  • 6 musta pipra tera
  • 4-5 nelgitera
  • 3 vürtspipra tera
  • 1 loorberileht
  • 3 spl suhkrut (mitte väga suure kuhjaga)
  • 1,5 spl soola (mitte väga suure kuhjaga)

LISAKS

  • 10 küüslaugu küünt
  • 200 ml Wösel õunasiidriäädikat või paar spl 30% äädikat või nõrka sidrunhappelahust (loe alt)
  • 1-1,5 l vett

Enne kui puravikud marinaadi panna, tuleks puhastatud ja tükeldatud seened asetada suurde potti ning äädika või sidrunhappe lahusega läbi keeta. Nii ei muutu seened veega kokku puutumisel tumedaks ning marinaad ei jää väga limane. Niisiis, aseta tükeldatud ja puhastatud seened potti ning vala potipõhja 1-1,5 liitrit vett. Vesi ei pea seeni katma, kuna kuumutades eraldub seentest palju vedelikku ja kuumutamise lõppedes on kõik seened ilusasti vedelikuga kaetud. Mina lisasin koheselt veele ka 200 ml Wösel õunasiidriäädikat meega, kuid eelkeeduks on sobilik kasutada ka nõrka sidrunhappelahust või lisada paar supilusikatäit tavalist 30% äädikat keeduveele. Soovitame sidrunhapet või kanget äädikat, kuna pärast seente keetu tuleb seened sõelale kallata, üleliigne vedelik ära visata ning seened voolava vee all puhtaks pesta.
Keeda seeni ca 10 minutit, selle ajaga eraldub seentest liigne vedelik. Alles jääb poole väiksem kogus seeni kui potti pandud sai. Keetmisel kasuta keskmist kuumust ja eemalda tekkinud vaht, siis pole ohtu, et vahutav vedelik end üle poti ääre pressima hakkab. Kui seened on korralikult loputatud, jäta need sõelale nõrguma ning valmista marinaad, millega seened purki pista. Sega potis kokku kõik marinaadi koostisosad, välja arvatud äädikas ning küüslauk. Lase marinaadil keema tõusta, lisa äädikas ja seened ning keeda seeni koos marinaadiga mõned minutid. Küüslaugu küüned tuleks eelnevalt puhastada ning ratasteks tükeldada. Kui seeni hakkad purki tõstma, lisa seente vahele ka toores küüslauk. Lase seentel ja küüslaugul marinaadis mõni nädal maitsestuda, enne kui purgid avad.

Vaata ka neid retsepte...

Scroll to Top